De Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford onderbreken de vergevorderde proeven met een mogelijk coronavaccin om veiligheidsredenen, meldt de gezondheidsnieuwswebsite Stat News. Het potentiële vaccin heeft mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaakt bij een proefpersoon. De Europese Commissie en Nederland hebben een deal met AstraZeneca gesloten voor het vaccin dat de farmaceut met de Universiteit van Oxford ontwikkelt.

'Standaard beoordelingsprocedures hebben aanleiding gegeven tot een onderbreking van de vaccinaties om de veiligheidsdata te beoordelen', zegt een woordvoerder van AstraZeneca in een verklaring. Volgens hem gaat het om een routinebesluit.

Een Nederlandse hoogleraar vertelt dat deze onderbreking niet hoeft te betekenen dat het 'einde verhaal' is voor het vaccin. 'Ongeveer 30.000 mensen hebben het middel toegediend gekregen, bij één van hen is nu een mogelijke bijwerking geconstateerd'.

Ontsteking aan het ruggenmerg

De proefpersoon kreeg last van een ontsteking aan het ruggenmerg. Dat meldt The New York Times op basis van een bron rond het onderzoek. De acute ontsteking aan het ruggenmerg heet myelitis transversa. Die zorgt ervoor dat mensen niet goed meer kunnen bewegen, gevoel kwijt raken en moeite hebben urine en ontlasting op te houden. Zo'n ontsteking kan meerdere oorzaken hebben, waaronder een virusinfectie. Patiënten hebben een redelijke kans om hiervan te genezen.

Proeven stilgelegd vanwege 'grote mate van voorzichtigheid'

Een ingewijde zegt dat de proeven zijn stilgelegd vanwege een 'grote mate van voorzichtigheid'. Een tweede ingewijde, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, stelt dat de bevinding die tot de onderbreking heeft geleid, invloed heeft op de proeven door AstraZeneca die nog moeten plaatsvinden en die van andere farmaceuten die vaccinproeven uitvoeren.

Ziekteverschijnselen

Een woordvoerder van AstraZeneca zegt dat ziekteverschijnselen altijd kunnen optreden in grootschalige proeven. Individuele gevallen die zich voordoen moeten dan zorgvuldig worden onderzocht, aldus de woordvoerder.

Veiligheidsstandaarden worden niet verlaagd

Negen grote vaccinproducenten uit Europa en de Verenigde staten beloofden dinsdag plechtig dat zij hun normale veiligheidsstandaarden niet zullen verlagen, ondanks de grote druk die er is om snel een effectief vaccin te ontwikkelen. Ook AstraZeneca deed die belofte.

De proeven met het zogenoemde Oxford-vaccin, die in de derde fase zijn, worden momenteel voornamelijk uitgevoerd in de Verenigde Staten. De proef waarbij de ongewenste bijeffecten zouden zijn opgetreden vond plaats in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: ANP