Medicijnfabrikant Aspen Farma Trading heeft de verplaatsing van de productie van medicijnen voor schildklierpatiënten van Oss naar Duitsland onderschat, concludeert gezondheidsinstituut IGZ in een onderzoek.

Door de verplaatsing van de productielocatie kwamen vorig jaar plotseling honderdduizenden schildklierpatiënten zonder Thyrax-tabletten te zitten. Zij moesten noodgedwongen overstappen naar andere middelen. De stap van de Ierse medicijnfabrikant zorgde voor een storm van verontwaardiging.

'Bij Aspen had bekend moeten zijn dat Thyrax kennelijk een product is waarvan de eigenschappen als gevolg van wijzigingen in de productie of opslag aan sterke veranderingen onderhevig kunnen zijn. Door Aspen is, volgens de IGZ, in onvoldoende mate een voorziening getroffen voor de beschikbaarheid van Thyrax voor de Nederlandse markt', aldus de inspectie.

De productiestop van Aspen leidde tot een schadepost van miljoenen voor patiënten en zorgverzekeraars. Mensen die overstappen van het ene naar het ander schildkliermiddel moeten niet alleen naar hun huisarts of internist maar moeten ook een of meerdere bloedonderzoeken ondergaan. Zeker 300.000 mensen in Nederland slikten Thyrax.

Het medicijn is sinds april van dit jaar weer gewoon verkrijgbaar.

Bron: ANP