Vanaf deze vrijdag, op dierendag, start het VieCuri Medisch Centrum in Venlo met een proef waarbij het eigen huisdier op ziekenbezoek mag komen.

De proef begint op de afdelingen Longgeneeskunde en Orthopedie. Als de proef slaagt, gaat het ziekenhuis kijken of het huisdierbezoek naar andere afdelingen uitgebreid kan worden. 

De huisdierproef is naar Canadees voorbeeld: het regelmatige bezoek van de hond van een doodziek jongetje had een positief effect op zijn behandeling. Het verhaal inspireerde longfuctie-analist Marisca Lukasik en zij maakte zich hard voor het project.

Positief effect bij behandeling

'Het bezoek van een huisdier zorgt voor een steuntje in de rug. Het uiteindelijke doel is alle patiënten van VieCuri de mogelijkheid bieden hun huisdier tijdens het ziekenhuisverblijf te ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat het ontmoeten van een dier binnen de zorg een positief effect kan hebben bij de behandeling', aldus Lukasik tegen Metro.

Voorwaarden aan het bezoek

Niet elke patiënt kan zomaar bezoek krijgen van elk huisdier, er zijn bepaalde voorwaarden aan gesteld. Slangen, spinnen, reptielen en ratten zijn bijvoorbeeld niet welkom, maar een hond, kat of konijn mag wel. Lukasik: 'Uiteraard moet de behandelend arts toestemming geven voor het bezoek en onze huisdiervrijwilligers, de verpleegkundigen, begeleiden de bezoekjes en zorgen dat alles goed georganiseerd verloopt.'

Zorg wordt gewaarborgd

Het was niet makkelijk om het project van de grond te krijgen, vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis aan Metro. 'De zorg voor de patiënt moet natuurlijk worden gewaarborgd. Mensen liggen hier niet voor de lol en zijn ziek, daar moet je rekening mee houden,' aldus de woordvoerder. 

Speciale huisdierkamer

Voor de huisdierbezoekjes richt het ziekenhuis een aparte kamer in waar de patiënten hun dier mogen knuffelen. De dieren zijn niet welkom op de eigen ziekenhuiskamers van patiënten. Het ziekenhuis verwacht dat een bezoekje van een half uur voldoende is: 'Het kan best intensief voor een patiënt zijn om ineens weer zijn of haar huisdier op schoot te hebben,' volgens de woordvoerder.

Geluksmoment

'Het is niet zo dat je ineens weer beter bent als je je poes ziet, maar het zorgt wel even voor een geluksmoment waarin je niet aan je ziekte denkt. Zie het als een positieve impuls', voegt de woordvoerder toe.

Hoe meer huisdierbezoekjes, hoe beter

Vanaf vrijdag start het project. Na tien huisdierbezoekjes vindt de evaluatie plaats. 'We verwachten dat we onze patiënten blij kunnen maken en hopen dat we het kunnen uitbreiden. Hoe mooi zou het zijn als ook onze kinderafdeling mee kan doen? Wie weet volgen andere ziekenhuizen straks ons voorbeeld: hoe meer patiënten weer even herenigd kunnen worden met hun huisdier, hoe beter. Het betekenen dierbare momenten voor hen', aldus de woordvoerder. 

Bron: Metro