Het gebruik van de hiv-preventiepil PrEP is goedkoper dan levenslange hiv-behandelingen. Dit wordt aangetoond in een onderzoek van het Erasmus MC en het AMC dat vrijdag gepubliceerd is. Een hiv-behandeling kost 500.000 euro per jaar, terwijl de preventiepil uitkomt op 3.850 euro per jaar. Bij het slikken van de pil wordt het risico op hiv met 85 procent verlaagd.

Op dit moment zijn er zo’n 22.000 tot 23.000 Nederlanders die geïnfecteerd zijn met het virus dat aids kan veroorzaken. In de komende tien jaar zouden er tussen de 1.000 en 2.500 nieuwe hiv-infecties kunnen worden voorkomen door gebruik van PrEP. Het aantal geïnfecteerde personen stijgt nu nog jaarlijks met meer dan duizend.

Onderzoeker David van de Vijver van het Erasmus MC geeft aan dat de preventiepil een erg duur medicijn is. Toch is het goedkoper dan een levenslange behandeling. Dit komt mede doordat het ook sekspartners van degene die de pil slikt, beschermt. Van de Vijver hoopt dat PrEP zo snel mogelijk door zorgverzekeraars wordt vergoed. Hier moet nog een besluit over worden gemaakt door de minister.

Bron: NU.nl