Sinds dit jaar doen 24 ziekenhuizen in Nederland mee aan een uniek kankeronderzoek. In het zogenaamde DRUP-onderzoek krijgen terminale kankerpatiënten medicatie toegediend die eigenlijk bedoeld zijn voor andere kankersoorten. Volgens de tussenresultaten reageert 38 procent van de patiënten goed op de behandeling.

Emile Voest is een van de hoofdonderzoekers van de DRUP-studie en is internist-oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek. Aan EenVandaag legt hij uit waarom dit een baanbrekend onderzoek is. 'Patiënten krijgen geneesmiddelen die zijn uitgevonden voor een ander type kanker, maar door DNA-fouten in hun tumor kunnen de medicijnen dus ook bij hen aanslaan'. Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek plaatsvindt. Door een samenwerking met veertig ziekenhuizen en farmaceuten is er nu genoeg draagvlak om de hoge onderzoekskosten te dekken.

Terminaal

Één van de 70 patiënten die meedoet aan dit onderzoek, is Nico van Leeuwen (63). Vorig jaar oktober kreeg hij te horen dat de chemo die hij kreeg voor een tumor op zijn lever, niet aansloeg. Toch gaf van Leeuwen het niet zomaar op. 'Ik vroeg een second opinion aan bij het Antoni van Leeuwenhoek. Zij vertelde me over deze studie en na een intake kreeg ik te horen dat ik mee mocht doen.'

Dankbaar

Vorig jaar november startte Nico zijn behandeling. De resultaten zijn positief. Zijn tumor werd kleiner en de groei stagneerde. Hij krijgt medicijnen die normaliter voor borstkanker worden gebruikt. Nico is dankbaar. 'Dat is natuurlijk geweldig nieuws, maar ik ben ook heel erg voorzichtig. Als de medicijnen niet meer werken en de tumor doorgroeit, is het alsnog voorbij. Maar dan heb ik wel wat voor een ander kunnen doen en heb ik iets kunnen bijdragen aan de wetenschap. Dat voelt wel bevredigend', sluit hij opgetogen af.  

Bron: EenVandaag