De fabrikant van Humira, een middel dat wordt gebruikt tegen reuma en bij darmziektes, verlaagt de prijs van het medicijn van 600 euro naar ruim 100 euro. De prijzenslag kan een besparing van 180 miljoen euro opleveren, schrijft het FD.

Humira is het medicijn waar in Nederland het meeste geld aan wordt uitgegeven. Het patent is in oktober verlopen en dus wilden andere fabrikanten goedkopere varianten op de markt brengen. Nu verlaagt de oorspronkelijke producent, AbbVie, de prijs met 80 procent. 

'De fabrikant kan in een later stadium de prijzen weer verhogen' 

Een woordvoerder van VGZ laat aan de NOS weten positief tegenover de prijsverlaging te staan: 'Het is een flinke korting, goed nieuws voor de premie en voor de patiënten.' Toch wijst VGZ op een risico: als de concurrentie in de kiem wordt gesmoord door de lage prijzen, kan AbbVie in een later stadium de prijzen weer verhogen. 

AbbVie is in de Verenigde Staten verwikkeld in diverse rechtszaken, het bedrijf zou oneigenlijke methodes gebruiken om de prijs van Humira op peil te houden. Het middel was vorig jaar goed voor een wereldwijde omzet van 16,2 miljard euro.

Bron: FD / NOS