Vanwege het warme en zonnige weer van de afgelopen tijd zijn er redelijk veel pollen aanwezig, wat kan leiden tot hooikoortsklachten.

De afgelopen tijd is er een zachte temperatuur, zon en weinig regen. Dit zorgt ervoor dat stuifmeel en pollen in de lucht belanden als het waait. Mensen kunnen hierdoor nu al last krijgen van hooikoortsachtige klachten, vertellen biologen aan het Algemeen Dagblad.

Natuurkalender

Op de website van Natuurkalender kunnen mensen natuurwaarnemingen doorgeven. Hierdoor is bekend wat er wanneer allemaal bloeit. Zo blijkt dat Hazelaars al bloeien. Op basis van deze informatie, stelt bioloog Arnold van Vliet dat de natuur drie weken voorloopt.

Pollentelling

Het UMC van Leiden voert wekelijks een pollentelling uit. Uit die telling blijkt welke soort plant of boom voor de meeste pollen zorgt. Op de site van pollennieuws kun je de pollenverwachting per dag van heel Nederland zien.

Weekend

Vanwege de warme weersverwachtingen zullen hooikoortsklachten voorlopig nog niet afnemen. Vooral dit weekend kunnen mensen veel last krijgen van pollen. Naast het gunstige weer is er ook sprake van een wind uit het zuidoosten. Pollen uit België, Frankrijk en Duitsland waaien dan naar Nederland.

Lees ook: Hooikoorts: wat is het en hoe ga je ermee om?