'Zoekt en gij zult vinden'. Zo'n opdracht krijgt ook de politie van de Duitse stad Lahr wel eens vaker, maar ditmaal kwam het verzoek van een orthopedisch chirurg in het plaatselijk ziekenhuis. De agenten moesten een deel van een kniegewricht opsporen en slaagden. Ze troffen het botstuk aan in een greppel naast de weg waar eerder een verkeersongeluk was geweest.

Het zestienjarige slachtoffer haalde op zijn bromfiets een rij stilstaande auto's in en knalde bovenop een tegemoetkomend voertuig. Pas op de operatietafel constateerde het traumateam van dienst dat de helft van van de buitenste gewrichtsknobbel (condylus) van het linker bovenbeen weg was. 'Een stuk van zeven bij vier centimeter', zei de chirurg, die meteen de politie belde en deze bereid vond te gaan zoeken op de plaats des onheils.

Dat lukte met de nodige moeite, maar wel op tijd om te voorkomen dat de jongen een knieprothese zou krijgen. Na zorgvuldige reiniging van het stuk bot kon de knie worden gereconstrueerd. De ingreep duurde vijf uur. De kans is groot dat de patiënt op termijn zijn been normaal kan buigen en bewegen.

Bron: ANP