Een poepmonster kan in de toekomst bij een vermoeden op de ziekte van Crohn of een chronische darmontsteking vaststellen of iemand daadwerkelijk ziek is. Voorheen moest daar nog een uitgebreid onderzoek aan te pas komen. Volgens onderzoekers van het VUmc kan 'de snelle techniek in elk ziekenhuis of laboratorium toegepast worden.'

Het uitgebreide onderzoek (coloscopie) blijft wel bestaan. Als er een sterk vermoeden op een darmontsteking is, dan wordt er onderzocht met behulp van een kijkinstrument. Daarna volgt een bacteriekweek van meerdere dagen.

IS-pro techniek

VUmc: 'De diagnose wordt een stuk makkelijker te stellen. De zogeheten IS-pro techniek kan in bijna negen van de tien keer een darmontsteking uitsluiten.' Pas als het poepmonster een darmontsteking constateert, dan wordt er onderzocht met een kijkinstrument, aldus medisch microbioloog dr. Dries Budding.

'Patiënten kunnen eerder starten met therapie'

Het poepmonster analyseert de samenstelling van bacteriën in het lichaam. Mensen met een chronische darmontsteking hebben een andere samenstelling van bacteriën dan gezonde mensen. De voordelen van de IS-pro techniek zijn volgens het VUmc het vroegtijdig kunnen starten met therapie en het eenvoudiger monitoren van het verloop van de aandoeningen, wat erg belangrijk is bij chronische darmontstekingen.

Bron: Nu.nl/VUmc