De Poepbank in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bestaat meer dan een jaar. Tot nu toe zijn er pas vijf donoren. 'We hebben veel aanvragen liggen, maar we hebben nog niet de middelen.'

In het ziekenhuis krijgen elk jaar ongeveer 3000 patiënten last van diarree. Dat komt door antibioticakuren die patiënten moeten slikken. Deze antibiotica kan een infectie veroorzaken in de verzwakte darm. Een poeptransplantatie met gezonde ontlasting biedt dan uitkomst. In die poepmonsters zitten goede bacteriën die patiënten kunnen genezen.

85 procent geneest van diarree na poeptransfusie

Via een slangetje wordt de donorpoep door de neus ingebracht. 85 procent van de mensen die zo’n transplantatie ondergaat komt helemaal van de diarree af. Bij een tweede transfusie geneest nog eens tien procent.

Strenge selectie voor donoren

Het is niet simpel om in aanmerking te komen als donor. Je moet in de buurt van de Leidse Poepbank wonen en je moet in staat zijn om een aantal keer per week verse poep naar het LUMC te kunnen brengen. Ook wordt er zorgvuldig gekeken naar leeftijd, leefstijl en gewicht.

Verband tussen darmflora en aandoeningen

Arts-microbioloog Ed Kuijper zegt tegen Omroep West dat hij graag zou willen dat meer donoren zich aanmelden. 'We krijgen nu vanuit allerlei vakgebieden aanvragen om het verband tussen darmflora en bepaalde aandoeningen te onderzoeken. Zo is er een psychiater die wil weten of er een verband is tussen bepaalde angststoornissen en darmflora. Een patholoog wil uitzoeken of er een verband bestaat met kanker. Zo hebben we veel aanvragen liggen, maar nog niet de middelen.'

Bron: NOS