De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar oud-minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) voor haar initiatief SheDecides. 'Deze beweging bracht in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie', aldus het juryrapport.

Ploumen is met haar zelfbewuste vastbeslotenheid zelf ook een wonder van communicatie, vindt de jury. 'Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet.'

SheDecides

SheDecides richt zich op veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in ontwikkelingslanden. De financiƫle steun die het initiatief kreeg moest het gat dichten dat zou ontstaan door het wegvallen van omgerekend zo'n 550 miljoen euro aan Amerikaanse bijdragen. Donald Trump zette snel na zijn aantreden zijn handtekening onder de Global Gag Rule.

Met deze Global Gag Rule zet hij een streep door voorzieningen voor gezinsplanning voor miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden. Vrouwen in arme landen dreigden daardoor verstoken te blijven van voorzieningen als anticonceptie, een veilige abortus en verloskundige zorg.

Machiavelliprijs

De Machiavelliprijs wordt elk jaar toegekend aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie. Vorig jaar won het manifest Scherp op Ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers.

Bron: ANP