Studenten Lisa, Anna, Janneke en Lotte strijden voor gratis menstruatiecups voor alle vrouwen in Nederland. Ze zijn een petitie gestart met als doel dat de menstruatiecup in het basispakket moet komen.

Een menstruatiecup is een alternatief voor de tampon. Het is een klein bekertje dat bloed opvangt. Een menstruatiecup van een A-merk kost twintig tot dertig euro. 'Voor veel mensen is het makkelijk praten, omdat zij leven in luxe. Maar er zijn in Nederland ook arme families. Die kunnen dit soort middelen niet betalen,' vertelt Lisa tegen EditieNL.

Lees ook: Welke alternatieven zijn er voor maandverband en tampons?

Zo'n cup kun je vijf jaar lang gebruiken. Doordat een cup lang meegaat zou het milieuvriendelijker zijn dan bijvoorbeeld tampons en maandverband. De aanschafkosten zijn dus hoger, maar door de langere gebruiksduur is een cup uiteindelijk goedkoper dan de eenmalige alternatieven.

Milieuvriendelijk

Menstruatiecups zijn gemaakt van siliconen of rubber. Doordat het vacuüm trekt blijft de cup goed zitten. De cup spoel je leeg onder de kraan (of met behulp van flesje water als er geen gootsteen is). Het is discutabel of het daadwerkelijk milieuvriendelijker is vanwege het extra waterverbruik.

In Engeland krijgen alle scholieren en collegestudenten voortaan gratis maandverband en tampons. De Nederlandse studenten werden hierdoor geïnspireerd. 'Als we ook om maandverband en tampons vragen, wordt het te duur', zegt Lisa tegen RTL. Vanwege de haalbaarheid, gezondheidsvoordelen en milieuvriendelijkheid is daarom gekozen voor de menstruatiecup.

Petitie

Sinds de petitie donderdag 28 maart is opgezet zijn er ruim tweeduizend handtekeningen verzameld. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om de petitie aan te kunnen bieden aan de Tweede Kamer.

Update 5 april: al 5.427 handtekeningen

Op vrijdag 5 april staat de teller op 5.427 handtekeningen.

Bron: RTL Nieuws