Met de petitie 'samen in de nacht’ willen medewerkers van zorginstelling de Schutse in Lopik zorgen dat er in de nacht een medewerker bij komt. Nu is één verzorger verantwoordelijk 's nachts voor ruim zestig bewoners. De petitie is inmiddels al duizenden keren ondertekend. Vrijdag biedt het personeel de petitie aan bij de directie.

Het personeel ontvangt steun van landelijke politici, bewoners en collega’s van andere locaties van AxionContinu. De zorgmedewerkers, verenigd in FNV Zorg & Welzijn, slapen sinds vrijdagnacht in tenten voor de deur van de zorglocatie. Volgens de vakbeweging weigerde de directie dinsdag iedere toenadering tot het personeel.

FNV belet gesprek

AxionContinu spreekt dit tegen. De stichting stelt dat de FNV medewerkers er dinsdag van heeft belet in gesprek te gaan met de bestuurder om te praten over de ontstane situatie. Volgens een persbericht zijn vorige week alle medewerkers persoonlijk uitgenodigd door de bestuurder om in gesprek te gaan. 'Een delegatie van de FNV is uiteindelijk komen melden dat de medewerkers en de FNV niet op de uitnodiging ingaan, omdat men er de voorkeur aan gaf om dit op straat te bespreken', schrijft de stichting.

Protest gaat door

Bernard Koekoek, bestuurder FNV Zorg & Welzijn meldt op de FNV website : 'De Raad van Bestuur van AxionContinu liet gisteren de kans om naar haar personeel te luisteren onbenut. Het zorgpersoneel voelde zich enorm geïntimideerd door het bestuur, maar laat zich niet tegenhouden.' Volgens Koekoek gaat de actie door totdat de Raad van bestuur toezegt voor een tweede medewerker in de nacht.

Slaapwacht

AxionContinu meldt op haar website dat de directie opnieuw heeft aangegeven graag in gesprek te willen gaan en oplossingen te willen bespreken. 'AxionContinu neemt de zorgen van de medewerkers en hun wens om meer 'menskracht' in de nacht in te zetten zeer serieus. Een tweede nachtdienst, een slaapdienst die ingezet wordt als de zorg daarom vraagt, is daarvoor een passende oplossing.'

Onvoorspelbaar gedrag

De Schutse is een woonzorgcentrum in Lopik waar 30 cliënten wonen. Daarnaast zijn er ruim 30 aanleunwoningen. Medewerkster Marry Langerak geeft in RTL Late Night aan dat een slaapwacht geen optie is. 'Bij onvoorspelbaar gedrag van cliënten heb je niks aan een slaapwacht. Als ons iets overkomt dan is het hele huis onbemand en dan gaan de mensen lopen.' Collega Annet Eikendal staat haar bij. 'Cliënten worden vaak boos als ze lang moeten wachten. En terecht'

Landelijk probleem

Volgens een van de actievoerders beweert haar werkgever dat alleen de FNV actie voert, en niet zozeer de medewerkers. 'Wij voeren actie en krijgen daarbij steun van onze FNV-vertegenwoordigers. Wij blijven hier slapen totdat die tweede nachtdienst er komt, want uit de reacties op de petitie blijkt dat zorgwerkers in het hele land kampen met dezelfde problemen. Onderbezetting in de zorg is in heel Nederland een groot probleem', sluit ze af.

Bekijk hier de petitie 'samen in de nacht'.

Bron: FNV, AxionContinu, RTL Late Night