In het Brabantse Megen is een leegstaande zorglocatie omgetoverd tot een Participatiekliniek. Medewerkers uit de zorg staan hier voor 24 uur in de schoenen van cliënten en worden door acteurs verzorgd. Zo ondervinden zij aan den lijve hoe het is om afhankelijk te zijn van verzorgenden en verpleegkundigen.

Om de ervaring zo realistisch mogelijk te maken, zijn er verschillende fysieke beperkingen nagebootst. Sommigen wordt bijvoorbeeld gevraagd in een rolstoel plaats te nemen en anderen krijgen oorkappen op. Ook is er een speciaal pak dat laat voelen hoe het is om minder sterke botten te hebben.

Stef Verhoeven, begeleider van de Participatiekliniek, vertelde aan NOS dat het simuleren van mentale beperkingen iets lastiger maar wel mogelijk is. Hiervoor worden mensen in een speciale kamer gezet waar zij flarden van gesprekken uit het verleden horen. Zo kan worden ervaren hoe beginnende dementie zich uit.

Het doel van de trainingen is om personeel te inspireren om het werk anders te doen. Verhoeven geeft aan dat het zeer belangrijk is dat medewerkers uit de zorg zich verdiepen in de mens achter de afhankelijke oudere.

Er staan nog vijftien trainingen op het programma, die worden gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Afspraken over het geld op langere termijn zijn nog niet gemaakt. ‘We moeten eens met staatssecretaris Van Rijn gaan praten’, zegt Stef Verhoeven.

Bron: NOS