Volgens Patiëntenvereniging Hoofd-Hals controleert zeventig procent van de Nederlanders zijn gezicht en keel niet genoeg op verdachte plekjes. Dat concludeert de vereniging op basis van een enquête onder ruim 800 Nederlanders over hoofd-halskanker. Het is volgens hen zorgwekkend dat binnen de risicogroep (41 jaar en ouder) bijna de helft (47 procent) zichzelf niet regelmatig checkt.

Als voornaamste reden noemt Hoofd-Hals een gebrek aan kennis en zichtbaarheid. 79 procent weet niet welke symptomen kunnen duiden op hoofd-halskanker en 63 procent wist helemaal niet af van het bestaan van de kankervorm.

#sprakeloos

Met hun nieuw campagne #sprakeloos wil Hoofd-Hals in samenwerking met de European Head Neck Society (EHNS) zorgen voor een betere herkenning van de symptomen, zodat patiënten eerder bij een arts aankloppen.

Symptomen

Dr. Simone Eerenstein is KNO-arts en spreekt namens de Nederlandse Vereniging Hoofd-Hals Tumoren. Zij legt uit waar mensen op moeten letten. 'Maak een afspraak met de huisarts wanneer er sprake is van één van de volgende symptomen voor langer dan drie weken: een pijnlijke tong, een niet-genezend zweertje, rode of witte vlekjes in de mond, keelpijn, blijvende heesheid, pijn en/of problemen bij het slikken, een zwelling in de hals of bloederige afscheiding uit de neus.'

Bron: ANP/Hoofd-Hals