De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), de organisatie voor taaislijmziekte-patiënten, bekijkt of de staat aansprakelijk kan worden gehouden als het medicijn Orkambi niet beschikbaar komt. De werking van het dure medicijn voor de behandeling van de ziekte staat volgens het Zorginstituut niet in verhouding met de prijs.

Directeur Jacquelien Noordhoek van de (NCFS) liet dinsdag haar ongenoegen blijken in het televisieprogramma Pauw. De NCFS is volgens Noordhoek bezig juridische procedures te verkennen om misschien wel de staat aansprakelijk te stellen voor het handelen in deze kwestie,meldt Nu.nl. Ze vraagt zich af of mensen adequate zorg is onthouden. Vorige week werd bekend dat Orkambi niet in het basispakket komt omdat Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en fabrikant Vertex het niet eens zijn geworden over de prijs van het middel.

Kosten

Volgens het Zorginstituut staat het effect van het geneesmiddel voor taaislijmziekte, cystische fibrose, niet in verhouding tot de prijs. De NCFS liet na het besluit vorige week al weten te gaan praten met artsen, zorgverzekeraars en de fabrikant.

Wat is een mensenleven waard?

In een uitzending van Zorg.nu is aandacht besteed aan de vraag: wat mag een extra levensjaar kosten? Moet een kankerbehandeling die 150.000 euro per gewonnen levensjaar kost, wel worden vergoed? Kun je een geneesmiddel dat effectief is wel onthouden aan patiënten?

Bekijk hier de uitzending

Bron: Nu.nl