Patiëntenorganisatie Inspire2Live gaat dure kankermedicatie namaken om bewust het patentrecht op medicijnen te schenden. De organisatie hoopt hiermee een proces uit te lokken, meldt Het Parool.

Hoge prijzen

Volgens de patiëntenorganisatie rekent de farmaceutische industrie te hoge prijzen voor levensreddende medicatie. ‘Mensen sterven voor de winst van farmaceutische bedrijven, zegt Peter Kapitein van Inspire2Live in het Parool. De farmaceuten zouden het patentrecht gebruiken om de prijzen hoog te houden. Een producent met een octrooi op een geneesmiddel, heeft vijftien jaar alleenrecht op het maken van dit middel. Volgens Kapitein vragen de producenten vervolgens de hoofdprijs.

Principiële uitspraak

Inspire2Live wil Nivolumlab, een middel voor behandeling van longkanker, namaken. De prijs van dit nagemaakte middel zal ongeveer 10 procent zijn van de huidige prijs, denkt Kapitein. Inspire2Live hoopt dat de producent de organisatie voor de rechter daagt. Volgens Kapitein staat het patentrecht tegenover het recht op zorg voor gezondheid, dat is vastgelegd in Europese wet- en regelgeving. ‘De rechter moet daar een principiële uitspraak over doen.’

Misbruik patenrecht

Zorgadvocaat Arnold Versteeg zegt in het artikel dat het patentrecht weliswaar heel sterk is, ‘maar de eigenaar mag er geen misbruik van maken. Daar lijkt het bij farmaceutische producenten soms wel sterk op. De patentbezitter moet rekening houden met de gebruiker, zeker bij medicatie die invloed heeft op leven of dood.’ Volgens Versteeg is het initiatief van Inspire2Live 'niet kansloos'.

Inspire2Live hoopt op een breuk met de huidige prijssystematiek die kan leiden tot een daling van medicijnprijzen.

Bron: Het Parool