Meer dan driekwart van de zorgverleners in Nederland die met zorgverzekeraars een contract afsluiten kan door beperkende voorwaarden van die verzekeraars niet de zorg verlenen die zij als professional nodig achten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en de VvAA, de ledenorganisatie en dienstverlener voor medici, paramedici, medisch studenten en werknemers in zorginstellingen.

Patiënten krijgen door dergelijke geheime afspraken vaak niet de zorg die zij nodig hebben, zeggen de onderzoekers. Onder druk van zorgverzekeraars worden behandelingen ingekort en patiënten krijgen niet de meest geschikte medicijnen.

Artsen, fysiotherapeuten, psychologen en andere (para)medici zeggen door zorgverzekeraars te worden beknot in het aantal of de duur van behandelingen, op straffe van een boete of zelfs het verliezen van het complete contract, aldus de onderzoekers.

Zorg.nu heeft eerder aandacht besteed aan dit probleem, in de uitzending over de behandelindex. De behandelindex is een cijfer waarmee een fysiotherapeut, logopedist of oefentherapeut kan zien hoeveel hij behandelt ten opzichte van andere praktijken in Nederland. Zorgverzekeraars gebruiken dit cijfer om te kunnen bepalen of praktijken efficiënt en doelmatig bezig zijn. De uitzending maakte veel los en bracht de discussie hierover in stroomversnelling.

Einde aan beperkingen

De Consumentenbond en VvAA willen dat beperkende afspraken voor iedereen duidelijk zijn en willen een einde aan de beperkingen. Verzekerden moeten de zorg krijgen waarvoor ze hebben betaald, van de zorgaanbieder voor wie ze hebben gekozen. 'Het is voor de Consumentenbond onacceptabel dat zorgverzekeraars aanvullende zorgverzekeringen blijven aanbieden met bijvoorbeeld dertig fysiotherapiebehandelingen extra, terwijl zorgverleners vanwege hun werkcontract nog niet de helft kunnen geven', aldus directeur Bart Combée.

Bron: ANP