Wanneer je als patiënt voornamelijk verzorgd wordt door een vrouwelijke arts, zou je meer kans hebben om te overleven dan bij een mannelijke arts. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health keken vanaf januari 2011 tot december 2014 naar 1,5 miljoen ziekenhuisopnamen van 65-plussers. Onder de groep patiënten kwamen verschillende ziektes voor, waaronder longontsteking, hartfalen en interne bloedingen. Behandelingen werden uitgevoerd door algemene internisten.

Overlevingskans

Van de patiënten die voor het grootste gedeelte zorg kregen van een vrouw, stierf 11 procent binnen dertig dagen. Van degenen die voornamelijk door mannen werden behandeld, stierf 11,5 procent.

Niet alleen de overlevingskansen waren beter voor patiënten van vrouwelijke artsen. Ook de kans op nieuwe opname na de eerste maand was kleiner bij deze groep. 

Mannelijke artsen niet ontlopen

De onderzoekers schatten dat er per jaar ongeveer 32.000 minder doden zouden zijn als het niveau van de prestaties van mannelijke artsen hetzelfde zou zijn als bij vrouwelijke collega’s. Dit betekent volgens hoofdonderzoeker Dr. Ashish Jha echter niet dat patiënten hem en zijn mannelijke collega’s moeten ontlopen. De mannen zouden wel kunnen leren van de vrouwen op het gebied van preventieve zorg bieden, het communiceren met patiënten en het volgen van richtlijnen voor een behandeling.

Bron: NU.nl