Een team van handchirurgen van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk (RKZ) voerde voor het eerst een succesvolle teen-duim transplantatie uit. De chirurgen maakte een nieuwe duim uit de dikke teen van de patiënt. De elf uur durende operatie verliep 'bijzonder goed'.

Volgens Robert de Wijn, handchirurg van het RKZ, betreft het een zeer complexe ingreep. 'Het gaat bij de ingreep niet alleen over het laten overleven van de nieuwe duim, maar over het aansluiten van zenuwen en pezen zodat de nieuwe duim ook functioneel is. Je zou het kunnen zien als de heilige graal van de handchirurgie.'

Zeldzame ingreep

Een teen-duim transplantatie komt volgens het RKZ zelden voor, omdat niet veel mensen hun duim verliezen. Dan moet de patiënt daarna nog eens bereid zijn om de zware operatie en het lange revalidatietraject door te maken. Daarbij moet de patiënt zijn grote teen willen 'opofferen'.

Motorrijden kon niet meer

De patiënt verloor zijn linkerduim begin juni bij een arbeidsongeval. Een reddingspoging mislukte en duimprothese bestaat (nog) niet. Door het verlies van zijn duim kon de patiënt, een liefhebber van het motorrijden, zijn hobby niet meer uitoefenen. 'Omdat de bal van de voet bij de operatie is behouden, is het functieverlies voor de voet gelukkig beperkt', legt Wijn uit. De patiënt nu bezig aan een lang revalidatietraject.

Bron: RKZ