Patiënten kunnen dit jaar voor een vervelende verrassing komen te staan bij een bezoek aan hun favoriete fysiotherapeut. Een groot deel van de fysio's heeft nog geen contract getekend met een zorgverzekeraar, waarschuwt Actiegroep Fysiotherapeuten.

Veel fysiotherapeuten weigeren volgens RTL Nieuws een contract te tekenen, omdat ze boos zijn over de druk die zorgverzekeraars zetten om 'wurgcontracten' af te sluiten. De verzekeraars bieden volgens hen te lage tarieven en slechte voorwaarden.

73 procent tekent onder protest

Branchevereniging KNGF krijgt veel klachten binnen. Bijvoorbeeld dat fysio’s bijna een dag bezig zijn met het doen verplichte administratie, zonder dat verzekeraars deze tijd vergoeden. Daarnaast bepalen verzekeraars hoeveel behandelingen er nodig zijn voor een klacht, bijvoorbeeld negen behandelingen voor lage rugpijn. Lost de klacht na dat aantal behandelingen niet op, krijgt de fysio strafkorting. Dit betekent dat de vergoeding per behandeling lager wordt.

Uit onderzoek van de actiegroep blijkt dat bij zorgverzekeraar VGZ 73 procent van de fysiotherapeuten onder protest heeft getekend. Bijna een kwart heeft helemaal geen krul gezet. 

Zowel patiënt als therapeut 'de klos'

'Voor patiënten wordt fysiotherapie steeds meer een luxe', waarschuwt Brenda van Gent tegenover RTL Nieuws. Zij is zelf fysiotherapeut en woordvoerder van Actiegroep Fysiotherapeuten, waar ruim 12.000 mensen bij zijn aangesloten. 'Een fysiotherapeut verdient minder dan een automonteur of kapper en veel collega’s stoppen ermee', voegt Van Gent toe.

VGZ laat schriftelijk weten aan RTL Nieuws dat beide partijen vastzitten in de onderhandelingen, maar dat er 'voldoende contracten zijn afgesloten'. Van de contractvoorstellen zou 95 procent ondertekend zijn. 

De behandelindex

De behandelindex is een cijfer waarmee een fysiotherapeut, logopedist of oefentherapeut kan zien hoeveel hij behandelt ten opzichte van andere praktijken in Nederland. Zorg.nu keek welke invloed de behandelindex heeft op het werk van de zorgverlener.

Bekijk de uitzending van Zorg.nu

Bron: RTL Nieuws