Verpleegkundige Thijs Fransen (27) heeft een bijzondere daad verricht. Een patiënt uit OLVG in Amsterdam wilde nog een laatste bezoek brengen aan zijn terminale vrouw, maar de zorgverzekeraar wilde de ambulancerit naar het hospice niet vergoeden. Samen met zijn afdelingshoofd zorgde Fransen ervoor dat de patiënt toch nog zijn vrouw kon bezoeken: ze namen de ambulancerit voor eigen rekening.

De patiënt kwam afgelopen maandag, na twee weken op de intensive care, op de afdeling van Fransen terecht. De man vertelde dat hij zijn zieke vrouw nog één keer wilde zien. Toen Fransen de ambulancedienst belde, werd hij doorverwezen naar de zorgverzekering van de man. Die stelde hem teleur. Zij konden het vervoer niet vergoeden omdat het stel niet het minimale bedrag had om het ritje te betalen.

'Inspelen op wensen van individuen'

Tegen het AD vertelt Fransen: 'In samenspraak met het afdelingshoofd werd besloten dat we dit ritje voor eigen rekening zouden nemen.’ Maar Fransen vindt niet dat hij als held moet worden gezien. 'We verdienen geen standbeeld of diamanten kroon. We hebben gewoon een echtpaar geholpen dat tussen wal en schip dreigde te vallen. Zorg is zoveel meer dan alleen een infuus aanleggen. Je moet echt inspelen op de behoeften en wensen van individuen.'

Massaal gedeeld

Op Facebook deelde Fransen zijn verhaal. 'Zorgverzekeraars Nederland: Gefeliciteerd! Gefeliciteerd met de besparing van een ambulanceritje naar een hospice waar de stervende vrouw van een van mijn patiënten ligt.' Het bericht wordt massaal gedeeld.

Bron: AD

Bron foto: OLVG