Een pasgeboren baby liep vlak na zijn geboorte in het OLGV in Amsterdam een derdegraads brandwond en zenuwletsel op. Het ziekenhuispersoneel kwam met verschillende verklaringen over de oorzaak, maar de ouders geloven die niet en stappen naar het tuchtcollege.

Het jongetje werd op 26 oktober geboren na een keizersnee. Even later was zijn linkervoetje grotendeels verbrand. Een paar dagen later bleek het kindje derdegraads brandwonden opgelopen te hebben. In eerste instantie verklaarde het ziekenhuis dat de baby zichzelf zou hebben verwond tijdens de keizersnede, maar de wond was niet te zien op de foto die de vader vlak na de geboorte maakte. Uit een tweede reactie blijkt dat het ziekenhuis vermoedt dat de wond is ontstaan door een injectie.

Voetje opwarmen

De jurist die de familie heeft ingeschakeld denkt niet dat die verklaring juist is. Hij vermoedt dat voor de injectie bij het opwarmen van de baby zijn voet iets is misgegaan. Normaliter gebeurd dat met een met lauw water gevulde handschoen. 'Maar als je dit ziet, dan kan hier geen lauw water in hebben gezeten', zegt de jurist tegenover AT5.

Calamiteit

Het OLVG bevestigt tegenover AT5 dat er een incident heeft plaatsgevonden. 'Dat betreuren we ontzettend. Meteen na het incident hebben we melding van de calamiteit gemaakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook gaan we zelf onderzoeken hoe dit kon gebeuren.’

Bron: AT5