De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) wordt verboden. Het middel, dat ook wel bekendstaat als 4-FMP en XTC-light, kan volgens het ministerie van Volksgezondheid leiden tot ernstige hoofdpijn, schade aan hart en bloedvaten en in sommige gevallen zelfs hersenbloedingen.

4-FA is een relatief nieuwe drug en stond daarom tot dusver niet in de Opiumwet op de lijst van verboden middelen. Daar komt per 1 april 2017 verandering in, meldden staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer.

De drug geeft gebruikers, net als XTC, onder meer een euforisch en energiek gevoel, aldus drugsinformatiecentrum Jellinek.

Waarschuwing

Het Trimbos Instituut begon afgelopen zomer al te waarschuwen voor het middel, nadat de risico's duidelijk waren geworden. Daarbij werd het onderzoek dat nu is afgerond niet afgewacht, zei een woordvoerster van Trimbos. De term 'XTC-light' gaat wellicht op voor hoe gebruikers de drug ervaren maar zeker niet voor de risico's, voegt ze eraan toe. 'We houden er rekening mee dat gezien de omvang en de periode van gebruik, en de heftige incidenten, het middel mogelijk schadelijker is dan XTC.'

Een andere mogelijkheid is dat, omdat het middel als een lichtere versie van XTC te boek staat, mensen er meer van gebruikten en er daarom relatief veel incidenten zijn geweest. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen is verder onderzoek nodig.

Twee doden

In het afgelopen jaar zijn er bij EHBO-organisaties en medische diensten zeker 160 meldingen gedaan over de partydrug. Het Trimbos Instituut heeft aan EenVandaag bevestigd dat er dit jaar zeker twee mensen aan de gevolgen van 4-FA zijn overleden. Nog eens vier anderen hadden zeer ernstige klachten.

Het nieuwe type drug is in korte tijd erg populair geworden in het uitgaansleven. Na XTC, cocaïne en amfetaminepoeders staat 4-FA op de vierde plaats van meest aangeleverde drugs om te laten testen.

Bron: ANP/EenVandaag