In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op het rapport over misstanden in de jeugdzorg dat de commissie-De Winter woensdag heeft gepresenteerd. Alle partijen willen er snel over in debat.

De commissie onder leiding van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter keek naar het lot van kinderen die sinds 1945 uit huis werden geplaatst en trok spijkerharde conclusies. Ruim driekwart van de kinderen in instellingen en pleeggezinnen zijn de afgelopen decennia misbruikt, mishandeld, getreiterd of verwaarloosd. Toezichthouders grepen niet in.

De SP wil dat mensen waar mogelijk worden gecompenseerd 'voor het leed dat hun is aangedaan', zegt Kamerlid Maarten Hijink. 'Daar waar mogelijk moeten daders opgespoord en berecht worden', voegt hij eraan toe. Lisa Westerveld van GroenLinks vindt het 'heel verdrietig en pijnlijk dat kinderen die liefde en aandacht nodig hebben onvoldoende beschermd werden. En nog steeds te maken krijgen met vormen van geweld.'

Slachtofferhulp blij met erkenning en excuus Jeugdzorg

'Ook het voornemen van de betrokken ministers om met de brancheorganisaties en lotgenotengroepen nader overleg te voeren over de manier waarop de erkenning vorm moet krijgen is een verstandige stap', aldus Jammers.

In de toekomst moet er veel aandacht worden besteed aan het voorkomen van geweld, vindt hij. 'Ervaringsdeskundigen uit de lotgenotengroepen kunnen instellingen daarbij helpen.'

Bron: ANP