De ziekte van Parkinson is nog altijd ongeneeslijk, maar patiënten met de aandoending blijken veel baat te hebben bij gespecialiseerde fysiotherapie. Dat staat in een woensdag verschenen onderzoek van het Radboudumc, in samenwerking met zorgverzekeraar CZ.

Volgens de onderzoekers hebben patiënten met de nieuwe methode minder behandelingen nodig, terwijl het aantal complicaties afneemt. Daardoor gaan ook de zorgkosten flink omlaag. Met de gespecialiseerde behandeling worden parkinsonpatiënten bewust gemaakt van alle bewegingen die ze maken, iets wat voor hen niet meer vanzelfsprekend is.

Ritmische geluidsprikkels

'Dat gebeurt onder meer met behulp van ritmische geluidsprikkels. Experts leren mensen met Parkinson heel bewust na te denken over complexe bewegingen zoals het omrollen in bed en lopen. Dat leidt tot minder valincidenten, botbreuken en ziekenhuisbezoeken', vertelt Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboudumc. 'De bevindingen benadrukken eens te meer dat mensen met Parkinson het verdienen om behandeld te worden door een expert die veel verstand heeft van deze ingewikkelde ziekte', vervolgt hij.

Besparing van 11 miljoen euro

Daarbij bedraagt de geschatte jaarlijkse besparing aan zorgkosten volgens Bloem ruim 11 miljoen euro. Het onderzoek is gebaseerd op de behandelingen van bijna 4400 patiënten over een periode van drie jaar.

'Aantal patiënten neemt alarmerend toe'

Volgens de Nijmeegse hoogleraar neemt het aantal patiënten met de ongeneeslijke hersenziekte alarmerend toe. 'Het gaat harder dan alle andere ziekten en een duidelijke verklaring is er niet. Een speculatieve verklaring zou kunnen zijn dat roken beschermt tegen Parkinson. En mensen roken minder', aldus Bloem. Hij benadrukt echter dat dit geen reden kan zijn om een sigaret op te steken.

Parkinson in Nederland

In Nederland lijden meer dan 50.000 mensen aan de ziekte van Parkinson. Dit aantal zal volgens neuroloog Bloem de komende tien jaar grofweg verdubbelen. De ziekteverschijnselen van Parkinson zijn uiteenlopend, zowel motorisch (bijvoorbeeld trillen, moeilijk praten, stijve armen en benen) als niet-motorisch (bijvoorbeeld depressies of slaapstoornissen).

Deep Brain Stimulation

Eerder maakte Dokters van Morgen een uitzending over een revolutionaire behandelmethode: Deep Brain Stimulation. Bij deze behandelmethode worden elektroden in de hersenen geplaatst. De elektroden geven signalen af, waardoor de klachten afnemen. Deze behandelmethode wordt ook toegepast bij de behandeling van Parkinson.

Parkinson te behandelen met Deep Brain Stimulation

Bron: ANP