De grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu'an Pharmaceutical, verkoopt paracetamol die vervuild is met een kankerverwekkende stof. De fabriek leverde afgelopen jaren de grondstof van veel paracetamol die te koop is in drogisterijen, supermarkten en apotheken in Nederland, melden Zembla en NRC.

Zembla en NRC lieten monsters van drie door Anqiu Lu'an geproduceerde partijen van de pijnstiller en koortsremmer analyseren door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland.

De drie vervuilde partijen zijn geproduceerd in het voorjaar van 2019, en goed voor zo'n 36 miljoen pillen paracetamol. Waar ter wereld de vervuilde paracetamol is beland, is niet bekend.

Alle partijen vervuild met kankerverwekkende stof

Uit de analyse komt naar voren dat alle drie de partijen vervuild zijn met 4-chlooraniline, afgekort PCA. Deze stof - ontstaan bij de productie van paracetamol - is genotoxisch carcinogeen volgens het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. PCA kan levertumoren veroorzaken bij proefdieren door aantasting van het genetisch materiaal.

Reactie College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

De veiligheid van paracetamol staat volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet ter discussie. Dat zegt het college in een reactie op publicaties van NRC en Zembla, waarin wordt gesteld dat de grootste producent ter wereld paracetamol verkoopt die vervuild is met een kankerverwekkende stof. 

De hoeveelheid para-chlooraniline (PCA) in de door de genoemde media geteste paracetamol komt volgens het CBG niet boven de toegestane hoeveelheid uit. De veiligheid van het gebruik van paracetamol is niet in gevaar, aldus de toezichthouder op de geneesmiddelen.

'Deze stoffen mogen in paracetamol zitten'

Volgens het CBG kunnen bij de productie van medicijnen, onafhankelijk van de manier van produceren, in zeer kleine hoeveelheden andere chemische stoffen ontstaan. 'Er gelden strenge limieten voor dit soort stoffen. Deze stoffen mogen dus wel in paracetamol zitten, zolang het gehalte onder de veilige limiet blijft. Voor PCA geldt de strikte limiet van maximaal 34 microgram inname per dag. De batches die NRC heeft onderzocht, vallen ruim onder deze limiet', aldus het CBG in een verklaring.

'Bij het vaststellen van deze limiet wordt er van de ergste situatie uitgegaan, waarbij iemand zijn leven lang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruikt. Deze limiet is gebaseerd op een verwaarloosbaar risico: één persoon extra die kanker krijgt op honderdduizend mensen die levenslang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruiken. Bij kortdurend gebruik is het risico nog vele malen lager', aldus de toezichthouder.

Minister Van Ark: onderzoeken of paracetamol veilig is

Er komt een onderzoek of de paracetamol die vervuild zou zijn met een kankerverwekkende stof, daadwerkelijk veilig zijn om te gebruiken. Dat zei minister Tamara van Ark van Medische Zorg vrijdag.

Van Ark zegt te begrijpen dat er zorgen zijn over de veiligheid van paracetamol. 'Ik heb ook gelezen en ook gezien om welke merken het ging. Ik heb net als wel meer Nederlanders even in het kastje gekeken waar mijn merk vandaan komt. Dat mensen hier zorgen over hebben begrijp ik hartstikke goed en het is niet voor niks dat er hele strenge regels zijn waar medicijnen aan moeten voldoen. Die zijn ook voor paracetamol heel streng. De berichten die ik nu heb gekregen is dat we onder de normen blijven. De inspectie gaat toch onderzoeken of deze signalen rechtvaardig zijn. Mensen moeten er van kunnen uitgaan dat medicijnen veilig zijn.'

Het ministerie benadrukt wel dat er nu geen grootschalig onderzoek gaat komen, maar dat er nog eens goed gesproken gaat worden met de verschillende instanties. Mocht daar iets uitkomen, dan zullen er verdere stappen gezet moeten worden. Nog niet duidelijk is welke dat zijn.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / NRC / Zembla