Een pacemaker plaatsen kan een stuk preciezer door een nieuwe techniek, ontwikkeld door artsen van het UMC Utrecht. De zorgkosten gaan daardoor flink omlaag.

De plaatsing van een pacemaker is een nauwkeurige klus. Achter het hart moet een kleine stroomdraad heel precies worden aangelegd. De draad bij de linkerhartkamer wordt in 30 tot 45 procent van de gevallen niet goed geplaatst, waardoor de ingreep voor patiënten weinig of geen nut heeft.

Proces gaat met 3D-techniek stuk sneller

De artsen van het UMC Utrecht maken gebruik van 3D-beelden, waarmee zij exact kunnen bepalen waar de stroomdraad van de pacemaker terecht moet komen. De kans dat de pacemaker werkt, wordt daarmee vergroot. Ook gaat het proces een stuk sneller.

'Kwaliteit van leven verbetert'

Tegen de Volkskrant zegt cardioloog Mathias Meine dat hij door de nieuwe techniek precies weet waar hij moet zijn. Eerder keek hij naar MRI-beelden en maakte hij een plaatje in zijn hoofd van de ingreep. Meine is erg positief. 'Het is een groot voordeel voor de patiënten én voor de zorgverlener: de procedure is korter en eenvoudiger, de röntgenstralingsbelasting neemt af, en het resultaat is beter.' Ook noemt de cardioloog dat de kwaliteit van leven en de klinische vooruitzichten verbeteren.

3D-techniek heeft succes

De nieuwe techniek werpt zijn vruchten af. De afgelopen weken werd er al bij vijf patiënten met succes een pacemaker geplaatst met behulp van de 3D-techniek.

Hartfalen in Nederland

De diagnose hartfalen wordt jaarlijks bij meer dan 25.000 mensen vastgesteld. Oorzaken voor hartfalen zijn een hoge bloeddruk, een hartinfarct of hartritmestoornissen. 142.000 mensen hebben in Nederland hartfalen, waarvan 85 procent ouder is dan 65 jaar. 35 procent van de mensen met hartfalen komt in aanmerking voor een pacemaker. Elk jaar overlijden 7000 mensen aan de gevolgen van hartfalen.

Bron: RTL Nieuws/Volkskrant/NOS