Omdat hij genoeg had van de administratieve rompslomp die bij zijn werk komt kijken, stempelde huisarts Marco Blankers vorige week een paarse krokodil op een verzoek voor een verwijsbrief. Zorgcollega’s volgden zijn voorbeeld massaal, meldt RTL Nieuws. Inmiddels is de hashtag #paarsekrokodil trending op Twitter.

De paarse krokodil is een knipoog naar een oude OHRA-reclame die bureaucratie verbeeldt. Afgelopen kerst kreeg Blankers een stempeltje van een krokodil met een paars inktkussen als cadeau. Toen Blankers vorige week ineens een verwijsbrief voor een fysiotherapeut moest geven voor een patiënt die al heel lang in behandeling was bij dezelfde fysiotherapeut, besloot hij de stempel voor het eerst te gebruiken. Blankers maakte een foto van deze brief met stempel en plaatste deze op Twitter.

Hoewel Blankers het niet als actie bedoelde, is het idee inmiddels aangeslagen bij ander zorgpersoneel. Op Twitter plaatsen collega’s berichten over soortgelijke ervaringen met de hashtag #paarsekrokodil. Bij sommige winkels is de voorraad krokodillenstempels inmiddels op.

Formulier niet altijd even nuttig 

Zelf ziet Blankers het als een winst als deze actie zal leiden tot de afschaffing van onnodige formulieren. Hij vindt het namelijk soms raar dat hij als huisarts zoveel verwijsbrieven moet sturen, aangezien hij niet dezelfde kennis heeft als deskundigen. 'Als een logopedist vindt dat iemand logopedie nodig heeft, waarom moet ik dan nog een verwijsbrief schrijven terwijl ik niet dezelfde kennis heb als de logopedist?', vraagt Blankers zich af. Hij hoopt dat de stempels van paarse krokodillen op de formulieren lezers laat inzien dat een formulier wellicht niet altijd even nuttig is.

Bron: RTL Nieuws