Behalve het nieuwe coronavirus zijn er meer epidemieën geweest die de wereld in hun greep hebben gehouden. Een overzicht van de grote virusuitbraken, die ook Nederland flink bezighielden.

Let op: het laatste nieuws, de laatste adviezen en de nieuwste updates over het aantal besmettingen? In dit artikel lees je waar je die vindt.

Lees ook: Coronavirus: wanneer ben je besmettelijk, wat maakt dit erger dan de gewone griep?

1918-1920 Spaanse griep: Met 20 tot 40 miljoen slachtoffers is de Spaanse griep de dodelijkste grieppandemie van de afgelopen eeuw. Over de hele wereld vielen doden. Alleen Australië en enkele kleine eilanden bleven gespaard. In Nederland vielen 28.000 doden. Vooral jonge mannen werden getroffen door de ziekte, waarbij het immuunsysteem niet goed functioneert.

1957-1958 Aziatische griep: De Aziatische griep is vermoedelijk verspreid door varkens. Kinderen en jongvolwassenen werden het hardst getroffen. In februari 1957 werd het eerste slachtoffer gemeld in Singapore, maar al snel was het virus over de hele wereld verspreid. De griep kostte ongeveer 1 miljoen mensen het leven.

1968-1969 Hongkonggriep: Dit virus, ook wel de Mao-griep genoemd, ontstond waarschijnlijk in China, maar werd bekend na een grote uitbraak in Hongkong. De griep kostte 1 miljoen mensen het leven.

2002-2003 SARS: Het SARS-virus is ook een coronavirus. Coronavirussen veroorzaken klachten die vergelijkbaar zijn met een reguliere griep, waaronder een verstopte neus en een zere keel. Ruim 8000 mensen werden ziek van het virus en 774 overleefden de besmetting niet.

2009-2011 Mexicaanse griep: Ook dit virus is vermoedelijk ontstaan bij varkens. Het virus veroorzaakt klachten die vergelijkbaar zijn met gewone griepverschijnselen. Wereldwijd stierven tussen de 123.000 en 203.000 mensen aan de Mexicaanse griep.

2012 MERS: Ook het MERS-virus is een coronavirus. Het heeft ongeveer dezelfde klachten als SARS en het nieuwe coronavirus. Er zijn ondertussen 640 mensen overleden aan het Middle East Respiratory Syndrome-virus. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken: het Midden-Oosten.

Bron: ANP