Wie de failliete IJsselmeerziekenhuizen gaat redden met een doorstart wordt woensdag bekend. Dat zegt Cees de Bruin, voorzitter van de cliëntenraad van de Flevolandse ziekenhuizen. Hij is er vrij zeker van dat de ziekenhuizen worden overgenomen door Cardiologie Centra Nederland (CCN).

Volgens een woordvoerder van de IJsselmeerziekenhuizen is het nog helemaal niet zeker dat er woensdag al iets bekend is. 'Vrijdag kwamen de laatste biedingen binnen en er moeten nog gesprekken gevoerd worden. In zo'n proces weet je nooit waar je tegenaan loopt. Woensdag is een streefdatum, maar het zou ook zomaar een week langer kunnen duren.'

Tien partijen geïnteresseerd

Zeker tien partijen hebben interesse om de zorg in de failliete IJsselmeerziekenhuizen geheel of gedeeltelijk over te nemen. Dat zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) na overleg met onder meer de medische staf van de ziekenhuizen.

Bruins wilde niet in gaan op de vraag hoe serieus de interesse is van de partijen die de zorg of een deel daarvan willen overnemen. 'Ik ga de biedingen eerst goed bestuderen.'

Doorstartplan ingediend

Zaterdag werd bekend dat CCN bij de curator een doorstartplan heeft ingediend. Het plan biedt een 'zo breed mogelijk palet aan zorg op alle vier de locaties Lelystad, Emmeloord, Dronten, Urk'.

Partijen die het bankroete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam willen kopen, krijgen tot begin deze week de kans om een bieding te doen. De curatoren verwachten eind van de week meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de uitkomsten.

PVDA tegen eventuele overname door CCN

Oppositiepartij PvdA is tegen een eventuele overname van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord door Cardiologie Centra Nederland (CCN) omdat zorgondernemer Loek Winter bij CCN 'een flinke vinger in de pap' heeft. PvdA-Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen wijst erop dat Winter eerder eigenaar was van de IJsselmeerziekenhuizen en het eveneens failliete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Eerst het ziekenhuis op de fles, personeel en patiënten op straat en vervolgens alsof er niets gebeurd is weer opnieuw eigenaar worden, aldus Ploumen op Facebook: 'Minister Bruins moet hier dus niet intrappen.' Zij wijst op berichtgeving door NRC dat Winter bijna een kwart van alle aandelen CCN in handen heeft. Het Kamerlid pleit voor een betrouwbare partij 'waarbij de mensen in Flevoland zeker kunnen zijn van goede zorg.'

Bron: ANP