Mensen die minstens twee jaar zijn gestopt met roken kunnen hierdoor geld besparen op hun overlijdensrisicoverzekering, dat blijkt uit een analyse door Independer op verzoek van consumentenplatform Radar.

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) sluit je af in combinatie met je hypotheek. Hierdoor worden nabestaanden niet opgezadeld met hoge kosten. De premies voor mensen die roken zijn hoger, maar die premie kan mogelijk naar beneden als je minstens twee jaar bent gestopt.

Het is voor veel mensen, 85% van de ondervraagden die een ORV hebben, niet duidelijk dat ze korting kunnen krijgen op hun overlijdensrisicoverzekering als ze stoppen met roken. Dat blijkt uit onderzoek van het Radar Testpanel. Over de gehele looptijd van een verzekering, kun je tot 9.245 euro besparen door te stoppen met roken.

Meer betalen vanwege sneller overlijden

Reina van der Vlugt sloot met haar man in 1995 een hypotheek af. Ze rookten nog allebei, maar stopten in 2002 met roken. Ze veranderden in 2008 hun hypotheek, maar er werd niet gevraagd of ze nog steeds rookten. Mensen moeten het namelijk zelf doorgeven aan hun verzekeraar als ze zijn gestopt.

Dat rokers meer moeten betalen, vinden 6 op de 10 respondenten van het radar Testpanel terecht. Guido Rodenburg van Independer vindt het ook logisch dat rokers meer premie moeten betalen. 'We weten dat roken slecht is voor de gezondheid. Een roker overlijdt gemiddeld op een jongere leeftijd dan een niet-roker. Jong overlijden kost de verzekeraar meer geld en dat zie je terug in de premie', vertelt hij tegen Radar. Mensen die niet roken of ermee gestopt zijn, krijgen daarom korting.

Volgens Rodenburg is het niet verstandig om te liegen dat je bent gestopt met roken. Door onder andere bloedonderzoek kan een verzekeraar achterhalen of iemand de afgelopen twee jaar heeft gerookt. Als blijkt dat je fraude hebt gepleegd, kan de verzekeraar de verzekering beëindigen.

Kifid: raadpleeg financieel adviseur

Kifid, het financiële klachteninstituut, geeft als tip om een financieel adviseur te raadplegen als je een verzekering wil oversluiten. Bij het oversluiten van een ORV kan gevraagd worden om een nieuwe medische verklaring.

Bron: Radar