De overlevingskans van vrouwen met een bepaald stadium van eierstokkanker kan met tien procent worden verbeterd door een nieuwe behandelmethode. Volgens onderzoekers is dat 'echt een grote verbetering bij deze vorm van kanker'.

Bij de nieuwe behandelmethode wordt de buik van de patiënt gespoeld met verwarmde chemotherapie. Dit kan bij vrouwen die eierstokkanker in stadium III. Bij hen is de kanker verspreid in de buikholte maar nog niet daarbuiten. De methode is ontwikkeld door onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en vijf andere Nederlandse ziekenhuizen.

HIPEC-behandeling

In de zes ziekenhuizen is de afgelopen tien jaar getest of de nieuwe methode tot een beter resultaat dan de huidige methode leidt. Nu ondergaan patiënten met deze kankervariant een uitgebreide operatie in combinatie met chemotherapie per infuus. Bij de nieuwe methode, de HIPEC-behandeling, hebben vrouwen na vijf jaar tien procent meer kans om in leven te zijn dan vrouwen die de behandeling niet hebben gehad.

'Echt een grote verbetering'

Eierstokkanker is een lastig te bestrijden vorm van kanker. Na vijf jaar is ongeveer een derde van de vrouwen nog in leven. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1200 vrouwen de diagnose. Bij ongeveer 3 op de 4 vrouwen is de ziekte dan al in de buik verspreid.

'Dus als we daar tien procent aan kunnen toevoegen is dat echt een grote verbetering. Er zijn al een tijdje aanwijzingen dat deze vorm van bestrijding goed kan uitpakken. Doordat de chemo warm is, kan hij extra diep het weefsel in. Het is wel een behandeling die alleen in ziekenhuizen kan worden uitgevoerd die ervaring hebben met de HIPEC-behandeling', zegt onderzoekster Willemien van Driel van het Antoni van Leeuwenhoek.

'Behandeling is er waarschijnlijk vanaf 2018'

Afgelopen week presenteerde Van Driel het onderzoek op een groot internationaal congres in Chicago. 'Als de behandeling is opgenomen in de richtlijn, kunnen we met zorgverzekeraars gaan praten over de vergoeding van de behandeling.' Als daar een akkoord over is, kunnen vrouwen waarschijnlijk vanaf 2018 behandeld worden met de nieuwe methode.

Bron: AD