De Nederlandse overheid heeft al weken de mogelijkheid om iedere dag duizenden extra tests op het coronavirus uit te voeren, maar maakt daar geen gebruik van. Dat meldt de NOS. Via een Duits laboratorium kunnen twee maanden lang vijfduizend tests per dag worden afgenomen. Het zou de Nederlandse testcapaciteit bijna verdubbelen.

De Taskforce Diagnostiek, die schaarse testmaterialen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid regelt, bevestigt dat de aanbieding is gedaan, maar noemt de extra testen nog niet nodig. 'Er is momenteel sprake van meer labcapaciteit dan vraag naar testen. Voor de langere termijn kan hun capaciteit een nuttige bijdrage leveren aan de landelijke testcapaciteit', zegt een woordvoerder.

De aanbieding van het Duitse lab is al twee weken oud, blijkt uit een e-mail in handen van de NOS, die via de Nederlandse partner U-Diagnostics in Baarn is gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid.

Ook in het onderwijs en op kinderdagverblijven testen

Speciaal coronagezant Feike Sijbesma heeft donderdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer gezegd dat er voldoende capaciteit is om vanaf 6 mei ook de leraren en medewerkers van de kinderdagverblijven en anderen die beroepsmatig met kinderen werken te testen als zij klachten hebben. Eind april ligt het aantal coronatests op zesduizend tot zevenduizend per dag. In mei zal dat uitkomen op achtduizend per dag en daarmee kan worden voldaan aan het beleid.

Tot nu toe werden alleen risicopatiënten en zorgpersoneel getest als zij klachten hebben die aan corona zijn gerelateerd. Het kabinet heeft aangekondigd dat met de opening van de basisscholen vanaf 11 mei de testen worden uitgebreid naar de genoemde doelgroepen.

Testcapaciteit blijft groeien

Volgens Sijbesma 'gaat het zeker lukken' om de testcapaciteit de komende tijd verder te verhogen naar 17.500 per dag, zoals het kabinet al eerder heeft aangegeven. Een opschaling naar 29.000 per dag kan nu niet, maar wellicht 'ooit'. Begin maart, toen het coronavirus net was uitgebroken, waren er nog tweeduizend tests per dag mogelijk.

Waarom niet nóg meer testen?

Het probleem met de tests is volgens de coronagezant complex. Er zijn nu veertig door het RIVM goedgekeurde laboratoria, maar die hebben twintig verschillende machines om tests uit te voeren. Bovendien is er een tekort aan testmateriaal, ook in andere landen. Nederland is druk bezig om de spullen in te kopen en gaat ook een deel van het materiaal zelf produceren, zegt Sijbesma.

Nederland zit met het beperkte testbeleid volgens Sijbesma in de middenmoot vergeleken met andere landen. Zuid-Korea, Frankrijk en Engeland hebben een soortgelijk beleid als Nederland. Denemarken en Noorwegen testen meer.

Bron: ANP MediaWatch / NOS