Snoepautomaten moeten uit scholen verdwijnen. Dat vindt een overgrote meerderheid van ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit een peiling door Informatiepunt Ouders & Onderwijs in opdracht van het televisieprogramma Kassa. In ruim twee derde van de scholen in het voortgezet onderwijs staat nog een snoepautomaat, meldt Kassa.

Tijdens het onderzoek konden 1857 ouders reageren op de stelling 'Op een school hoort geen snoepautomaat'. 83 procent van de ouders (1544) zei het daarmee eens zijn, terwijl 17 procent (313) het hiermee oneens was.

Lees ook: Energiedrank blijkt nog slechter voor gezondheid

Ook op 'Gezonde Scholen' nog automaten te vinden

Opvallend genoeg staan in onderwijsinstellingen met het predicaat 'Gezonde Scholen' ook nog veel snoepautomaten, stelt Kassa. Als reden waarom er nog een snoepautomaat staat, geven scholen aan dat leerlingen anders wel naar de supermarkt of snackbar gaan om de ongezonde producten te kopen.

Lees ook: Gezondheidsstickers op snoepautomaten in scholen

Lees ook: Blokhuis: 'Maatregelen nodig tegen probleemgebruik energiedrank door jongeren'

Reclame op YouTube

Reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen onder de 13 jaar is sinds januari 2015 verboden. Toch komt het nog voor, bijvoorbeeld in vlogs van bekende YouTubers. Daarover berichtte Radar in oktober 2018.

In die uitzending vertelt het Voedingscentrum zich zorgen te maken omdat er veel ongezond voedsel wordt gegeten door vloggers. Betaald of onbetaald. Het Voedingscentrum ziet graag dat vloggers vaker een gezond voorbeeld laten zien.

Kijk de uitzending van Radar: Kindermarketing in vlogs van bekende YouTubers

Bron: ANP