Baby’s en peuters lopen nog steeds veel vaker brandwonden op door hete thee dan oudere kinderen. En dat terwijl driekwart van ouders juist aangeeft dat de kans dat hun kind zich brandt aan kokende thee heel klein is. Ouders onderschatten de risico's en overschatten het leervermogen van het kind, zegt de Brandwondenstichting.

Bijna de helft van alle patiëntjes in brandwondencentra heeft ernstige brandwonden opgelopen door thee of koffie. 'Ouders realiseren zich niet dat zelfs een klein scheutje hete thee ernstige brandwonden kan veroorzaken. Brandwonden kunnen blijvende littekens opleveren', zegt Sonja Scholten, brandwondenarts van het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen. 'Kinderen hebben een dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is in verhouding groter dan bij volwassenen.'

Duidelijke piek

Veel ongelukken ontstaan als peuters zich sneller ontwikkelen dan de ouders denken. 'Opeens kan een kind wél bij dat kopje hete thee op tafel', zegt Scholten. De Brandwondenstichting ziet een duidelijke piek bij kinderen tussen de twaalf en achttien maanden. Ouders denken ze hun kind goed genoeg kennen of dat het hun kind niet overkomt, maar de cijfers geven een heel ander beeld, zegt de stichting.

Vanaf 12 september start de Brandwondenstichting een voorlichtingscampagne waarbij ouders tips over preventie en eerste hulp kunnen ontvangen.

Bron: ANP