65 procent van de jongeren heeft last van slaapproblemen, melden de Hersenstichting en jognerenorganisatie TeamAlert dinsdag. Beide organisaties starten een campagne om ouders en verzorgers van jongeren erop te wijzen dat het belangrijk is het goede voorbeeld te geven.

Volgens het onderzoek van Teamalert blijkt dat 43 procent van de jongeren te kort slaapt. Als jongeren afspraken met hun ouders maken over slapen dan komt dat de nachtrust ten goede, aldus de jongerenorganisatie. Het is dan wel van belang dat ouders het goede voorbeeld geven.

Ook volwassenen ontevreden over slaapkwaliteit

Uit slaaponderzoek van de Hersenstichting blijkt echter dat 63 procent van de volwassen Nederlanders ontevreden is over hun slaapkwaliteit. Volgens de Hersenstichting ondernemen zij ook te weinig actie om daar iets aan te doen: ze leggen de telefoon niet weg, bewegen overdag te weinig en ontspannen niet genoeg voor ze naar bed gaan.

Onderzoeker Esther Timmermans van Teamalert stelt dat het belang van goede slaap door jong en oud wordt onderschat. Een goede nachtrust houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam.

De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling, en juist daarom is voor die groep slaap van groot belang. Een beter geheugen, betere schoolprestaties en een betere stemming zijn gevolgen van goede slaap op de korte termijn. En op de langere termijn is er een kleinere kans op een depressie.