In het Zuid-Hollandse Strijen laten zes ouderen voor een proef hun woning met e-zorg uitrusten met tientallen technische hulpmiddelen. Over een half jaar moeten de testresultaten uitwijzen of ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, meldt het AD.

De ouderen krijgen het zogenaamde basispakket domotica geïnstalleerd. Dit pakket bestaat uit een camera bij de voordeur, een elektronisch slot en een alarmeringsketting. Ook krijgen ze slimme technologie waardoor het niet meer nodig is de schakelaar van een schemerlamp te gebruiken om de lamp aan te zetten. ‘Dat maakt de toiletgang midden in de nacht een stuk veiliger’, meldt Gerco Vijfhuize, projectleider Innovatie en Ontwikkeling van Stichting Zorgwaard tegenover het AD.

De meterkast wordt uitgerust met een computer die alle systemen beheert. Het bedienen van alle systemen gaat via een tablet, hiermee kunnen de ouderen het slot van de deur openen, de gordijnen en rolluiken open en dicht doen en de verlichting regelen. Die draadloze techniek maakt het systeem volgens de projectleider wel kwetsbaar. ‘Daarom krijgen mensen ook gewoon een normale huissleutel. Het moet niet zo zijn dat als de verbinding uitvalt je opgesloten zit of je huis niet meer binnen kunt.’

Zelfstandigheid

Vijfhuize werkt al jaren aan plannen om door middel van e-zorg om cliënten langer thuis te laten wonen zonder ondersteunend personeel. In HW Wonen vond hij een partij om mee samen te werken. ‘We voelen ons beide verantwoordelijk voor de ouderen in de Hoeksche Waard. Zij moeten langer zelfstandig kunnen wonen. Dus moeten wij zorgen dat de randvoorwaarden om dat veilig te doen aanwezig zijn', verklaart teamleider Gerda Huiskamp van HW Wonen.

De testperiode in deze zes woningen is uniek voor de regio Rotterdam. Diverse leveranciers en toepassingen worden gebruikt, omdat er in Nederland geen standaardplatform voor is. Een alles-in-één pakket is er nog niet.

Lifestyle-scenario’s

Nog lang niet alle verkrijgbare snufjes worden geïnstalleerd. Zo laat een systeem dat de mantelzorger alarmeert wanneer er voor een bepaald tijdstip nog geen water is gebruikt, nog op zich wachten. Vijfhuize verwacht dat deze systemen in de toekomst vaker worden toegepast, maar op dit moment worden die door privacyoverwegingen nog niet ingevoerd.

Volgens Huiskamp is deze testperiode vooral om te zien welke aanpassingen werken en welke overbodig zijn.  ‘We zullen dus veel in gesprek gaan met bewoners om hun ervaringen te horen. Want zij bepalen wat voor hun werkt. Als ze dat weten, kunnen we per persoon maatwerk leveren.’ Vijfhuize is vooral nieuwsgierig naar wat de uiteindelijke kosten voor de gebruiker zijn.

Bron: AD