Bloed met oude rode bloedcellen is net zo veilig om te gebruiken voor bloedtransfusies als vers bloed. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Monash in Australië. Veel mensen denken dat bloed zo vers mogelijk moet zijn om te kunnen gebruiken voor bloedtransfusies.

Voor het onderzoek werden vijfduizend intensive care patiënten in onder meer Australie, Finland en Nieuw-Zeeland opgesplitst in twee groepen. De ene helft kreeg bloed van gemiddeld twaalf dagen oud, de andere helft kreeg bloed van gemiddeld 22 dagen oud. De patiënten werden vervolgens drie maanden in de gaten gehouden om bij te houden hoeveel van hen last kregen van koorts en infecties.

Uit beide groepen overleden ongeveer evenveel mensen. Van de groep die vers bloed had gekregen overleed 24,8 procent, van de groep die vers bleef haf ontvangen overleed 24,1 procent. Er zat ook weinig verschil tussen de reacties die de patiënten kregen. Wel kreeg de groep die het oude bloed had gekregen minder koorts en deze patiënten overleden ook minder vaak ernstig zieke mensen.

In Nederland wordt bloed maximaal 35 dagen bewaard.

Bron: Volkskrant