Een groot aantal organisaties slaat de handen ineen om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan werk te helpen. Werk kan immers een enorm positief effect hebben op iemands psychische gezondheid.

GGZ Nederland, uitkeringsinstantie UWV, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en organisaties als Cedris en Divosa hebben een aantal speerpunten opgesteld. Een daarvan is het tegengaan van vooroordelen over mensen met een psychische aandoening.

'Ze willen in hun eigen onderhoud voorzien'

'Zij willen door te werken graag meedoen, in hun eigen onderhoud voorzien, gewaardeerd worden en iets hebben wat de dag zin en richting geeft', zegt Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland. 'Maar het is helaas niet vanzelfsprekend dat je met een psychische kwetsbaarheid je baan houdt, of gemakkelijk weer een baan vindt.'

Met de afspraken wordt de lopende samenwerking uit 2012 tussen het UWV en GGZ Nederland geïntensiveerd en verbreed. Tegelijkertijd kondigen kabinet en UWV aan hier extra geld voor uit te trekken. Zo komt 1,5 miljoen euro extra beschikbaar voor bijvoorbeeld pilots bij werkgevers. Aan het initiatief zit geen doelstelling over extra werkplekken verbonden.

Bron: ANP