De chirurg die door nabestaanden van orgaandiefstal wordt beticht, is dinsdag door het tuchtcollege voor de gezondheidszorg in het gelijkgesteld. Volgens de rechter is de wijze van opereren gebruikelijk en medisch noodzakelijk.

De ouders van een achttienjarig meisje dat door een verkeersongeluk was omgekomen, gaven de arts in 2011 toestemming om haar nieren beschikbaar te stellen voor donatie. Later kwamen ze erachter dat ook delen van de milt en enkele aders waren uitgenomen. Daarop dienden ze een klacht in.

'Werkwijze was noodzakelijk'

De chirurg legde uit dat zijn werkwijze noodzakelijk was om de niertransplantatie te doen slagen. Dat beaamde het College dinsdag. 'De biopten van de milt zijn nodig voor onderzoek naar eventuele afstotingsverschijnselen bij de ontvanger, terwijl ook delen van bloedvaten moeten worden uitgenomen om op deze manier het donororgaan goed te kunnen 'inhechten' bij de ontvanger. Daarom valt betrokkenen geen tuchtrechtelijk verwijt te maken.'

Informatievoorziening aan nabestaanden

Wel vindt de rechter dat de informatievoorziening aan nabestaanden beter had gekund. Het College geeft de aanbeveling dat informatie over de operatie voortaan meteen beschikbaar is wanneer daar om gevraagd wordt. 'Een nauwkeurige vermelding van data, tijdstippen en van hetgeen wel en niet is uitgenomen is hierbij van groot belang.'

Naar aanleiding van de zaak gaat de Nederlandse Transplantatie Stichting meer informatie geven over welk weefsel samen met de te doneren organen wordt uitgenomen.

Bron: ANP