Goed nieuws voor mannen: Leidse onderzoekers hebben aangetoond dat orale seks op de man bij de vrouw de kans op een miskraam kan verkleinen. De uitkomst van dit onderzoek levert veel 'digitaal gegiechel' op. Dit schrijft de Volkskrant.

Immunoloog Carin Koelman kwam twintig jaar geleden al op het idee dat er misschien een verband kan zijn tussen een miskraam en oraal bevredigen. Het kan helpen voor vrouwen om de eiwitten van hun partner binnen te krijgen. Het lichaam van de foetus bestaat uit een groot deel 'lichaamsvreemd' weefsel van de vader. Ongeveer 1 procent van de vrouwen die probeert zwanger te worden krijgt herhaaldelijk last van een miskraam.

Antigenen in zaadvloeistof

'Bekend is dat er antigenen in zaadvloeistof zitten. En het slijmvlies in de mond en de maag neemt antigenen sneller op dan het slijmvlies van de vagina, en remt het immuunsysteem efficiënter af. Het spijsverteringskanaal moet immers ook wijs worden uit allerlei antigenen uit voedsel', zegt Tess Meuleman, eerste auteur van het nieuwe onderzoek.

Verschillende publicaties tonen dezelfde samenhang aan. Het doorslikken van het zaad tijdens de fellatio (de orale seks) blijkt ook in verband te staan met minder zwangerschapsvergiftigingen. In een ander onderzoek worden 66 vrouwen vergeleken die twee miskramen hebben gehad. Maar een kwart van deze vrouwen slikt het zaad van de partner door, terwijl dat bij vrouwen zonder zwangerschapsproblemen de helft is. Beide groepen vrouwen hebben evenveel orale seks gehad.

Aandacht in de spreekkamer

Meuleman hoopt dat het verband doordringt tot in de spreekkamer. 'Hoe taboe het ook is, ik vind dat het de aandacht verdient van de patiëntengroep. Ik ken bijvoorbeeld collega's die rondom een ivf-procedure informeel aanraden vooral door te gaan met seksueel contact, om te zorgen dat de baarmoeder de vrucht gemakkelijker accepteert.'

Volgens Meuleman moeten vrouwen na een miskraam niet denken dat het hieraan ligt. 'We denken dat dit slechts een van de vele mechanismes is', zegt ze. Ongeveer twintig procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam en daar zijn heel veel oorzaken voor.

Bron: de Volkskrant