De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) roept gemeenten op om zich aan te sluiten bij de Rookvrije Generatie. Wat kun je zelf doen als je wil dat jouw gemeente hiervoor actie onderneemt?

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds, werken samen in de Alliantie Nederland Rookvrij en willen in 2020 dat meer gemeenten in actie komen voor een rookvrij beleid. Het aantal gemeenten dat zich nu inzet voor rookvrij beleid staat op ruim 100, volgend jaar wil de organisatie dat aantal verdubbelen tot 250 gemeenten.

Brief sturen naar je gemeente

Wat kun je zelf doen als je graag wil dat je gemeente zich inzet voor een rookvrij beleid? Een woordvoerder van de ANR: 'Je kunt natuurlijk altijd een brief sturen naar je gemeente of naar je sportclub', vertelt een woordvoerder van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Bovendien kun je via de website rookvrij.nl een digitale handtekening zetten omdat je vindt dat een sportclub, speeltuin of speelplein rookvrij moet worden: 'zo geef je een signaal af.'

Wat vind jij ervan als er bij sportvelden wordt gerookt, vroeg Zorgnu op Twitter.

Een Twitteraar schrijft: 'Ik ben zelf roker, maar vind dat roken terwijl kinderen aan het sporten zijn NOT DONE.' Een ander noemt het juist 'bekrompen bemoeizucht', en weer een ander schrijft 'Zou er ook erg blij zijn als roken van buren verboden wordt #stankinhuis'. Tot slot schrijft een Twitteraar: 'Overal waar je andere mensen stoort zou #roken verboden moeten zijn. En het #sluikstorten van #peuken zwaar bestraft.'