'Blijf niet lopen met klachten of zorgen!', dat was de boodschap van kankerorganisaties afgelopen week. Het aantal kankerdiagnoses is de afgelopen weken met zo'n dertig procent gedaald, zo meldt de Nederlandse Kankerregistratie. Ook het Helen Dowling Instituut (HDI), dat psychologische zorg biedt bij kanker, ziet dat het aantal meldingen flink afgenomen is. Anette Pet, directeur Zorg en klinisch psycholoog bij het instituut: 'Onze zorg gaat gewoon door, meld je nou gewoon, juist nu'.

De kankerorganisaties zeiden afgelopen week in een gezamenlijk persbericht dat ze vermoeden dat mensen wegblijven van het ziekenhuis of de huisarts omdat men bang is besmet te raken met het coronavirus, of omdat men denkt dat alleen acute zorg wordt geleverd.

'Uitgestelde zorg kan ook weer een stroom van mensen veroorzaken'

Pet: 'Ik denk dat het belangrijk is dat mensen zich ook bedenken dat uitgestelde zorg ook weer een stroom van mensen kan veroorzaken. Bovendien bestaat het risico dat, als je niet tijdig aan de bel trekt, de problemen in de tussentijd verergeren, waardoor je straks wellicht een groter beroep moet doen op de zorg'.

Dat is trouwens volgens Pet zowel voor lichamelijke als mentale klachten van toepassing. Pet: 'Ook bij psychische klachten geldt: als je daar sneller hulp bij kan krijgen, dan kun je het ook weer sneller in goede banen leiden'. Het HDI biedt nu zorg via beeldbellen, eventueel ook met online therapie gericht op ernstige vermoeidheidsklachten of angst voor terugkeer van kanker.

Twijfel je of je de zorg meteen nodig hebt, dan kun je dus altijd contact opnemen met de huisarts. Ook met psychische klachten kun je terecht bij de huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar professionele hulp zoals bij het HDI. Neem eventueel contact op met het HDI als je vragen hebt over de zorg.