Een kwart van de 13-jarigen in Nederland is bijziend, en naar verwachting is vijftig procent van de wereldbevolking in 2050 bijziend. Doordat een kinderoog nog in de groei is, ontwikkelt de bijziendheid bij jongeren zich sneller. Daarom roept Procornea, leverancier van contactlenzen, ouders op om de ogen van hun kinderen te laten checken tijdens de OogCheckWeken.

Procornea baseert zich onder meer op cijfers van een onderzoek dat in 2016 is gepubliceerd in het medische tijdschrift 'Ophthalmology'. 'De voorspelling is dat het aantal kinderen met myopie (bijziendheid, red.) de komende jaren extreem gaat groeien, en dat de ogen van kinderen steeds slechter, en steeds sneller slechter worden', aldus Gabi Steenbekkers van Procornea.

De OogCheckWeken

De OogCheckWeken zijn gisteren - 17 februari - van start gegaan en lopen nog tot en met 13 maart. Op de website Ikkijkverder.nl kun je zien waar je terecht kunt.

Dichtbij kijken

Dat komt volgens Steenbekkers omdat de balans tussen ver en dichtbij kijken is scheefgegroeid. 'Er wordt vaak gezegd: het zijn de schermen van smartphones en tablets, maar het gaat om het te dichtbij kijken. Kinderen kijken te vaak te lang achter elkaar dichtbij. Dat kan ook zo zijn als een kind heel graag leest.'

Voor kinderen geldt de zogenoemde 20-20-2-regel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden ver weg kijken. En elke dag minstens 2 uur buiten zijn. Steenbekkers: 'Door mede deze regel aan te houden is er minder kans op verandering van de sterkte. Maar: door alleen deze regel toe te passen denk ik niet dat je uiteindelijk bijziendheid helemaal voorkomt.'

Door bijziendheid later meer oogproblemen?

Steenbekkers: 'We willen ouders met deze OogCheckWeken bewust maken dat het preventief zorgen voor je ogen soms meer kan doen. Niet alleen voor het zicht, maar ook voor de latere gezondheid van de ogen. We willen eigenlijk dat het controleren van ogen van kinderen dezelfde impact krijgt als de preventieve bezoekjes aan de tandarts.'

Uit verschillende onderzoeken blijkt volgens Steenbekkers dat naarmate de sterkte van de bijziendheid hoger wordt, de kans om op latere leeftijd oogcomplicaties te ontwikkelen ook steeds groter wordt.

Zo'n oogcheck voor kinderen is belangrijk, zegt Steenbekkers: 'hoe eerder je start met de behandeling van progressieve myopie, hoe gunstiger voor het eindresultaat'. Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het gebruiken van specialistische oogdruppels of contactlenzen.