Schildklierpatiënten hebben weer slecht nieuws moeten ontvangen. Nadat eerder het hormoon Thyrax niet meer verkrijgbaar was, blijkt dat nu een vervangend medicijn tijdelijk niet geleverd kan worden. Het gaat om de 25 microgram-tabletten van het middel Teva (Levothyroxinenatrium).

Een kwart miljoen patiënten gebruikt het medicijn volgens de Schildklier Organisatie Nederland (SON). De organisatie heeft bericht gekregen dat Teva rond maart weer beschikbaar is. Rietje Meijer van SON zegt tegen de Telegraaf dat het om een 'vrij harde toezegging' gaat.

Wisselende berichten

Ondertussen krijgen patiënten van apothekers wisselende berichten over de leverdatum te horen. Patiënt Esther zegt tegen de Telegraaf dat eerst tegen haar werd gezegd dat er op 2 maart weer genoeg voorraad zou zijn, maar dit bleek alweer te zijn verschoven naar 14 maart. En dat wist Esthers apotheker ook weer niet helemaal zeker.

'Ik moet er niet aan denken weer opnieuw te beginnen'

Esther maakt zich ernstige zorgen. 'Als ik tegen die tijd al iets meekrijg, dan is het slechts voor een maandje. Ik ben hier nog niet zo lang op ingesteld en ik moet er niet aan denken weer opnieuw te moeten beginnen. Bovendien raken de alternatieven dan ook uitgeput natuurlijk.'

Productie naar Duitsland

Veel patiënten moesten plotseling overstappen van Thyrax naar het vervangende middel Teva, omdat de fabrikant besloot om de productie van Nederland naar Duitsland te verplaatsen. Sindsdien is het medicijn niet meer op de markt gebracht door de fabrikant.

Negatieve gevolgen medicijnwissels

Negen patiëntenorganisaties hebben hun zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen uitgesproken in een brief naar de Tweede Kamer. Ze benoemen daarin een aantal negatieve gevolgen van onnodige medicijnwissels, waaronder verwarring, bijwerkingen, minder vertrouwen in het medicijn en een lagere kwaliteit van leven.

Zorg.nu besteedde eerder aandacht aan medicijnwissels. Hier vind je meer uitleg over dit onderwerp.

Bron: De Telegraaf