Het VUmc in Amsterdam heeft voor 48 uur een opname- en uitplaatsingsstop ingesteld voor de afdelingen intensive care en medium care. De reden is een nieuwe besmetting met een ziekenhuisbacterie, zo meldt het ziekenhuis. Op de spoedeisende hulp kunnen daardoor tot donderdagavond geen ernstig zieke patiënten worden opgevangen. Het ziekenhuis hoopt alle afdelingen donderdag in de loop van de middag of de avond weer te kunnen openen.

Volgens een woordvoerster moeten spoedpatiënten uitwijken naar andere ziekenhuizen, de intensive care is gesloten. 'Een gebroken been kunnen we wel in het gips zetten, maar ingewikkelde dingen lukken helaas niet.'

Bacterie

Het VUmc kampt al ruim twee weken met de zogeheten bacterie Acinetobacter baumannii, die resistent is tegen antibiotica. 'Ondanks genomen strenge isolatiemaatregelen, intensieve schoonmaak en extra hygiënemaatregelen de afgelopen weken, zijn deze week helaas meer besmettingen aangetroffen', aldus het ziekenhuis in een verklaring.

Speciale antibiotica

De bacterie veroorzaakt zelden een infectie, laat het ziekenhuis weten. Wie wel een infectie oploopt, heeft speciale antibiotica nodig. Ziekenhuizen - die tenslotte verzwakte mensen verzorgen - doen er alles aan om de bacterie buiten te deur te houden en verspreiding naar andere zorginstellingen te voorkomen.

Ic beperkt open

Het VUmc in Amsterdam beslist vrijdag of het de opnamestop beëindigt. Donderdag is wel de ic beperkt weer opengegaan. Volgens een woordvoerster om 'de doorstroming iets te verhogen'. De medium care blijft nog dicht.

Bron: ANP