Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) heeft een opnamestop ingesteld voor de regio's Hoogezand, Winschoten, Delfzijl en Stadskanaal. De zorginstelling heeft een tekort aan personeel. Dit meldt RTV Noord.

De instelling heeft moeite om voldoende psychologen en psychiaters te vinden die in de regio aan de slag willen gaan. Één medewerker werd ziek en een ander kreeg een nieuwe baan. Daardoor liepen de wachttijden op. Teammanager Martin de Boer zegt tegen RTV Noord dat het drie tot vier maanden zou gaan duren voordat mensen zouden worden behandeld. 'En dat vonden wij onacceptabel.' VNN zag een opnamestop als enige oplossing.

Groeiend aantal cliënten

De organisatie kreeg de laatste twee jaar tien tot vijftien procent meer cliënten over de vloer. Tegelijkertijd werd het lastiger om nieuw personeel aan te trekken. De organisatie neemt voorlopig geen patiënten meer aan. 'We verwijzen mensen terug naar hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling om te kijken of de verzekeraar een andere aanbieder kan vinden', aldus De Boer.

VNN behandelt nu alleen de mensen die al op de wachtlijst stonden. Op dit moment wordt er nieuw personeel ingewerkt. Pas eind februari worden er waarschijnlijk weer nieuwe cliënten aangenomen.

Landelijk tekort

Veel GGZ-instellingen kampen met een tekort aan psychiaters. Uit een analyse van de NOS blijkt dat twee dagen voor kerst 663 vacatures openstonden in de psychiatrie. In Nederland zijn zo'n 3700 psychiaters opgeleid, maar zij kiezen vaak voor werk in een eigen praktijk of in een gerelateerd vakgebied, zoals mindfulness en stressreductie. Ook werken ze vaak als zzp'er in plaats van in een vaste betrekking.

Bron: RTV Noord