De gedeeltelijke opnamestop van nieuwe patiënten bij het Groningse universiteitsziekenhuis UMCG, dat al weken wordt geteisterd door de VRE-bacterie, duurt nog 'enige tijd'. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis woensdag laten weten.

Bij ruim veertig mensen, die op verschillende verpleegafdelingen lagen, is de riskante darmbacterie geconstateerd. 'Maar er zijn de laatste dagen geen nieuwe gevallen bijgekomen, er is geen uitbraak. Er liggen nu nog negen mensen in het ziekenhuis', aldus de zegsman. Volgens hem is er ook niemand van de bacterie ziek geworden.

Wanneer het ziekenhuis weer op volle kracht draait, hangt af van hoe snel de laatste besmette mensen naar huis kunnen. Zij liggen nu geïsoleerd.

Ongevaarlijk voor gezonde mensen

De bacterie (vancomycine-resistente enterokok) is ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar bij zieke of ernstig verzwakte mensen kan de VRE-bacterie infecties veroorzaken. Die kunnen in het ergste geval tot de dood leiden. Normaal gesproken verdwijnt de bacterie vanzelf weer uit het lichaam.

Bron: ANP