Patiënten met hartfalen die binnen een maand na een ziekenhuisopname weer opgenomen moeten worden, hebben een grotere overlevingskans als dat in het ziekenhuis is waar zij al eerder hebben gelegen. Dat blijkt uit Canadees onderzoek.

De wetenschappers baseren dat op basis van onderzoek onder meer dan tweehonderdduizend patiënten. Tussen 2004 en 2013 werden de patiënten herhaaldelijk opgenomen met hartfalen. Van de patiënten, met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar, lag 18 procent binnen een maand weer in het ziekenhuis. 83 procent van hen ging naar een ziekenhuis waar zij eerder ook al verbleven.

Minder kans op overlijden en kortere ziekenhuisopname

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten die naar een voor hen bekend ziekenhuis gingen, een dag eerder uit het ziekenhuis ontslagen werden dan mensen die naar een nieuw ziekenhuis werden gebracht. Daarnaast hadden deze patiënten tijdens de ziekenhuisopname 11 procent minder kans om te overlijden.

'Het beste is als de zorg zo constant mogelijk is'

Als patiënten hartfalen hebben, worden zij vaak naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Hoofdonderzoeker Finlay McAlister: 'Dit heeft met tijd te maken, omdat enkele minuten het verschil kunnen maken bij bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte. Daarentegen zou het voor een chronische aandoening als hartfalen voor de patiënt beter zijn wanneer de zorg zo constant mogelijk is.'

Bron: Nu.nl